Guide til Kreta
Inspiration

Spies' guide til

Kreta

Få den bedste ferie på Kreta

Kreta er med sine næsten 10.000 kvadratkilometer Middelhavets næststørste ø og byder alene af den grund på så mange oplevelser, at de umuligt kan nås på en uges ferie. Her guider vi dig til de vigtigste oplevelser på bl.a. Chaniakysten, Rethymnon og Hersonissos.

Chaniakysten

Dejligt strandliv

Langs Chaniakysten afløser den ene strand den anden, og de fleste er både lavvandede og børnevenlige.

Kolimbari og Gerani er rolige steder med afslappet strandliv og god mad. Maleme er også dejligt, og hvis man er interesseret i historie, kan man udforske minderne fra Anden Verdenskrig her. Blandt andet findes en kirkegård for de faldne tyske soldater.

Platanias og Agia Marina er livligere, og i Chania by, der er øens næststørste, leves hverdagslivet og vidner om øens spændende historie. Her er tyrkiske moskeer, en smuk venetiansk havn, arkæologiske udgravninger og mange små, dejlige restauranter.

Bag ved Chaniakysten rejser sig høje bjerge, perfekt til både vandring og cykling. Hvis du vil besøge den berømte Elafonissi-strand på øens sydvestlige del er Chaniakysten det bedste udgangspunkt.

Chania by

Chania by

Rethymnon

Spændende historie og fine strande

Rethymnon er Kretas tredjestørste by og byder på en skøn blanding af venetiansk, tyrkisk og græsk arkitektur. I den venetianske periode (1204-1669) byggedes fæstningen Fortezza, der har sat sit præg på byen og er et besøg værd. De fine kirker, de gamle moskeer med minareter i de smalle gader i den gamle bydel og de venetianske villaer med orientalske træk, gør Rethymnon til noget særligt. Byen rummer desuden det gamle fængsel, hvor kretensere sad fængslet under Anden Verdenskrig, samt det arkæologiske museum.

Rethymnons centrale beliggenhed gør også byen til et godt udgangspunkt for udflugter rundt på Kreta.

Sidst men ikke mindst kan du glæde dig til den 12 km lange strand, som strækker sig hele vejen gennem byen og videre østpå.

Rethymnon

Rethymnon

Mirabellobugten i øst

Fine hoteller

Mod øst ligger den rolige by Elounda, som er kendt for sine gode hoteller og besøg af berømtheder. Syd for Elounda finder du Agios Nikolaos, en lille by med masser af charme og autentisk græsk atmosfære.

Elounda er det perfekte udgangspunkt for en udflugt til øen Spinalonga, der tidligere har været både et fæstningsværk og spedalskhedskoloni. Øen, der er nomineret til optagelse på UNESCO’s verdensarvsliste, er desuden kendt fra Victoria Hislops roman ”Øen”. Elounda er kun 10-15 minutter i bil fra Plaka, hvor der går en båd til Spinalonga.

Agios Nikolaos

Agios Nikolaos

Kretas sydkyst

Færre turister og mere afslapning

På Kretas sydkyst ligger Makrigialos og Ierapetra omkring 30 km fra hinanden. Makrigialos er en lille fiskerby med en kilometerlang sandstrand, som er en er øens bedste. Ierapetra er en af Europas sydligste byer og er et perfekt rejsemål for dig, der ønsker et stort udbud af det meste, men som også søger et afslappet miljø med en rolig atmosfære. Langs stranden inde i Ierapetra løber en hyggelig strandpromenade flankeret af restauranter, caféer og barer, hvor du kan smage den lokale kokkekunst. Du bør unde dig selv at smage nygrillet fisk på en af de hyggelige tavernaer ved vandet.

I Makrigialos finder du et af vores bedste familiehoteller: Sunwing Makrigialos Beach.

Makrigialos

Makrigialos

Hersonissos

Mere end fest og farver

Den store ferieby Hersonissos er mest kendt for sit forlystelses- og natteliv. Der er ganske vist fuld fart på i sommermånederne, men byens puls er betydeligt lavere både forår og efterår.

Beliggenheden er perfekt for dig, der vil opleve Kretas klassiske arv og store seværdigheder. Der er kort til eksempelvis Knossos, det verdensberømte arkæologiske museum i Heraklion samt Lassithi-plateauet, hvor guden Zeus ifølge legenden blev født.

Der ligger et par små badebugter inde i byen, men de bedste strande finder du lige udenfor. Og har du brug for en aften lidt væk fra byens trængsel, kan du tage en spadseretur op til en af de tre små bjerglandsbyer, som ligger lige over Hersonissos.

Hersonissos

Hersonissos