Billeje på Kreta

Lej bil og oplev mere af

KRETA
19 perler

19 steder du ikke vil misse på Kreta

Har du bestemt dig for, hvad du vil opleve i ferien? Med lejebil på Kreta har du frihed til at se dig omkring i dit helt eget tempo. Nyd eksempelvis udsigten fra bjerglandsbyerne Apano, Kato Amygdali og Zenia, eller nap en dukkert i den blå lagune ved Balos. Her får du gode tips til din ferie på Kreta.


Tip! Print guiden ud og tag den med på rejsen.

Steder:

 1. Vai
 2. Top Lou
 3. Kato Zakros
 4. Nekron Canyon
 5. Sitia
 6. Neapoli
 7. Lassithi-plateauet
 8. Tzermiado
 9. Matala
 10. Knossos
 11. Mires
 12. Arkadi-klosteret
 13. Eleftherna
 14. Margarites
 15. Sfendoni
 16. Akrotiri
 17. Agia Triadas-klosteret
 18. Stavros
 19. Kalathas
Vai

Sandstrand og markeder

Som kontrast til den golde natur, finder du i Vai (1), en vild palmelund - en naturlig palmeskov, som efter sigende opstod på grund af de dadelkerner, som araberne før i tiden efterlod sig rundt omkring i området.

På den smukke vej til Vai er der et par oplagte stop. Det historiske kloster Top Lou (2) fra 1300-tallet huser i dag fem munke, og her er også et fint museum med genstande fra især 1600-tallet til 1800-tallet (åbningstid kl. 9-13 og 14 -18).

Nyd den rolige stemning på stranden, og glæd dig til den smukke solnedgang. Fra Vai kan du køre ned mod Zakros, hvor du finder ruinerne af Kato Zakros (3), Kretas fjerdestørste palads. En del af fundene fra paladsets skatkammer kan ses på museet i Sitia.

Fiskare på Kreta

Hold ind ved dødens kløft, Nekron Canyon (4), som var gravplads i den minoiske periode. Kører du siden i retning mod nordøst, kommer du til Sitia (5), som er en lille havneby med ca. 14.000 indbyggere. Byen blev ødelagt ved et jordskælv i 1500-tallet og var ubeboet i 300 år, til den blev en levende by igen i 1870. Besøg gerne byen på en tirsdag, hvor der afholdes marked. Så er her en herlig stemning med et stort udvalg af forskellig slags frugt, grønsager, krydderier og vine – eller måske var det noget med et par nye sko?

Er du interesseret i vin, ligger der en vinfabrik med prøvesmagning ti minutters kørsel uden for byen.

Vil du benytte chancen for at se mere af Grækenland uden for øen, kan du tage båden til Karpathos, Rhodos eller Athen.

Zeus og Lassithi-sletten

Neapoli (6) var hovedby i Lassithi-regionen frem til 1904, hvor Agios Nikolaos blev ny hovedby. Neapoli er en smuk by med stor variation mellem gammelt og nyt. Læg byen bag dig og begiv dig op i bjergene. Her passerer du de små bjerglandsbyer Apano, Kato Amygdali og Zenia. Fortsæt siden turen til du passerer det højeste punkt, og du befinder dig nu i 1.100 meters højde. Udsigten herfra er ubeskrivelig smuk.

Du er nu lige ved Lassithi-sletten (7). Vejen fører nedad og ind mod sletten. Når du har passeret den første by, Mesa Lassithi, skal du dreje til højre i retning mod Kroustallenias-klostret. Klostret var vigtigt for kretenserne i deres kamp mod tyrkerne. Efter et besøg i klostret kan du køre i en cirkel rundt på sletten. Det er en tur på ca. 25 kilometer.

Efter en stund når du frem til den lidt større by Tzermiado (8), som ligger smukt ved bjerget Mount Helenas skråninger. På bjergtoppen ligger Karfi med forhistoriske levn fra den minoiske periode. Du kan kun komme hertil til fods eller på æselryg. I Karfi har man fundet rester af et offeralter, statuer m.m. Fra Tzermiado fortsætter vejen gennem byerne Lagou og Pinakiano frem til Plati.
 
 

Lassithi
Knossos

Herfra kan man tage op til Dikti-grotten, hvor det siges, at guden Zeus blev født i største hemmelighed af sin mor Rhea for ikke, at hans far Kronos skulle spise ham. Ved udgravninger i grotten har man fundet altre, keramik, statuer og længst inde en underjordisk sø. Man kan besøge grotten, men den er ikke altid åben, og der er kun adgang til en del af grotten. Spørg på det lokale turistbureau for mere information. Fra Dikti-grotten fortsætter turen i retning mod Agios Yeorgios, som er en større by med et etnografisk museum beliggende i et smukt hus fra 1800-tallet, som absolut er et besøg værd.

Knossos

Klipper og strand

Nu er målet de unikke strandområder, som ligger på sydsiden. Attraktive steder som Agios Pavlos og Agia Galini bør også opleves, men i dag går turen til det specielle strandområde ved Matala (9). Sandet er grovkornet, og stranden er omgivet af kalkstensklipper. Her findes der huler hugget ind i klipperne, som har været benyttet som katakomber. De blev senere benyttet som boliger af lokalbefolkningen og blev også anvendt som artilleristillinger under Anden Verdenskrig. Endelig blev de tilholdssted for hippier, der slog sig ned her og indrettede klipperne som boliger. I dag bor her ikke længere hippier, og området er mere kendt for sit krystalklare vand og fantastiske beliggenhed.

Bliver det kedeligt at ligge på stranden, og får du lyst til at opleve kultur og historie, kan du tage til det nærliggende Festos-palads. Dette minoiske palads har fået næsten lige så stor betydning som dets søsterpalads ved Knossos (10). Her kan du opleve udgravningerne på tæt hold. Efter at have besøgt udgravningerne ved Gortis kan du spise frokost i byen Mires (11), hvor der findes rester af Paulus’ kirke.

Kloster og historie

Drej fra mod syd ved byen Stavromenos så når du efter en stund frem til det fantastiske Arkadi-kloster (12), som var et af de mest betydningsfulde steder i den kretensiske frihedskamp i 1866. Her kan du se en imponerende ikonsamling og den originale kirkefacade fra 1500-tallet og opleve klosterlivet, som det var engang.

På vej fra Arkadi bør du siden standse ved den lille by Eleftherna, hvor Europas næststørste vandcisterner findes. Eleftherna (13) var en romersk provinsby med stor handelsindflydelse.

Kaktus
Gerani, Kreta

Keramik og drypstenshule

Derefter kan du standse i den nærliggende by Margarites (14), som anses for at være Kretas keramikcentrum. Her kan du møde gamle Manolis, som den dag i dag brænder krukker i sin lille sandovn. Mere græsk kan det ikke blive! Turen fortsætter derefter østpå i retning mod Ida-bjergene. I det fjerne kan man skimte tre små toppe med hver sin bjerglandsby.

I byen Axos, som er kendt for sine fine tæpper, kan du også gerne gøre ophold. I nærheden af Axos ligger drypstensgrotten Sfendoni (15), som du ikke bør gå glip af. Der er hver dag mulighed for at få en guidet tur i grotten. Hvis du siden har lyst, kan du standse og bade ved området omkring Panormo.

Agia Triadas-klostret

Akrotiri, et glemt paradis

I 1967 påbegyndte man udgravningerne i Akrotiri, og en rig minoisk by voksede frem med udsøgte fresker. Halvøen har en stor militærforlægning men også nogle meget fine strande, interessante grotter og nogle af Kretas mest seværdige klostre. For at opleve klosterlivet som det var for 300 år siden, sætter du kursen mod Agia Triadas-klostret (17). Ikonsamlingen her er helt fantastisk.

Efter klostret kan du udforske de nærliggende grotter med en mangfoldighed af drypsten. I denne region har man fundet rester fra en svunden tid på Kreta, fund som er over 4.000 år gamle. Efter at have besøgt grotterne i nord kan du vælge to af Akrotiris mange fine strande - først stranden ved Stavros (18) med sit krystalklare vand og hvide sand og siden den indbydende strand Kalathas (19), hvorfra du kan svømme over til den lille grønne nærliggende ø. Vejen hjem fra stranden bør indeholde et kort stop ved Elefthores Venizoules grav, manden som i slutningen af 1800-tallet gjorde Grækenland selvstændigt.