Logo til Spies
Græsk stemning på Kreta

Restauranter på Kreta

Alt for mange, der besøger Kreta, kommer ikke videre end til græsk salat og tzatziki, når det kommer til landets specialiteter. Men har du først smagt langtidsstegt lam, friske fyldte tomater og en souvlaki lavet med kærlighed, bliver maden endnu en grund til at vende tilbage til øen. Her får du gode tips til restauranter på Kreta, både nogle populære spisesteder og nogle oversete perler.

Tekst: Monika Legaki, Anna-Reetta Aatsinki og Morten Stausholm
Billeder: Spies
Senest opdateret: 26/6 2024

Græsk mad

Kreta er velsignet med fremragende, solmodne grøntsager, og de gode råvarer tilberedes både efter gamle traditioner og på nyskabende måder. Selv foretrækker jeg den traditionelle mad og de små restauranter, gerne i byerne væk fra de sædvanlige turistområder, selv om der også dér er pragtfulde spisesteder, siger Monika Legaki, der har boet på Kreta siden 1977. Med sine mere end 40 års erfaring fra øen har hun udvalgt tre favoritter; en ved havet, en oppe i bjergene og en i en dal.

Monika Legakis tips

Monika Legaki har boet på Kreta siden 1977 og kender øen bedre end de fleste.

Taverna Kalyva

Adresse: Patamos Beach, Malia - Kreta (kort)

Et par kilometer øst for byen Malia finder du den dejlige strand Potamos. Området er fredet på grund af sit fugleliv, og her ligger tavernaen ”Kalyva”, som betyder hytte. De fleste gæster er grækere, men også turister har fundet vej til den lille perle. Efter en dukkert i havet kan man nyde god græsk mad. Menuen varierer, og venlig betjening og flot solnedgang indgår i prisen. Et par hundrede meter derfra ligger den arkæologiske udgravning af det minoiske Maliapalads.

Taverna Niki

Adresse: Kera, Hersonissos - Kreta (kort)

Den dejlige ”Nikis Taverna” ligger blot 20 minutter inde i landet fra øens nordkyst på vej mod Lasithi-plateauet. Her bliver den ene lækre ret efter den anden tryllet frem fra stenovnen. Sæt eksempelvis gaflen i langtidsstegt kød, der er så mørt, at det straks falder af igen. Her har man en pragtfuld udsigt over Dikti-bjergene, som er iklædt grønne og frodige vækster, selv midt på sommeren.

Ta Kato Kafenia

Adresse: Limnes, Voak - Kreta (kort)

På den gamle vej mellem turistbyerne Hersonissos og Agios Nikolaos ligger Limnes, en lille by med Kretas bedste souvlaki på ”Ta Kato Kafenia”. Det er himmelsk sammen med græsk salat, tzatziki, en dejlig omgang ”bifteki” og kartoffelomelet. Drik gerne et koldt glas retsina eller øl til. Så snart man har sat sig og bestilt noget at drikke, bydes man på 4-5 små tallerkerner med smagsprøver på hjemmelavede retter. Priserne er rimelige, og det er et populært sted blandt kretensere, der vil spise den lokale mad sammen med familie og venner.

Græsk mad

Anna-Reetta Aatsinkis tips

Anna-Reetta Aatsinki har været Spies' destinationschef på Chaniakysten. Hun har udvalgt sine tre favoritrestauranter i Chania by.

Ginger Concept

Adresse: Kallinikou Sarpaki 36, Chania - Kreta (kort)

I en sidegade fra Daliani finder du ”Ginger Concept”. Her kan du få pragtfuld morgenmad og lettere retter senere på dagen. Stedet har et stort udvalg af vine og er måske Chanias mest instavenlige restaurant.

Kariatis

Adresse: Katechaki 12, Chania - Kreta (kort)

På restaurant Kariatis laver de al den skønne, italienske mad fra bunden. Det tager lidt længere tid, og stedet er ikke det billigste, men kvaliteten er i top, og det er muligvis de bedste italienske retter, du nogensinde har smagt.

Meze

Morten Stausholm

Morten Stausholm har tilbragt 14 somre på Kreta som guide og destinationschef. Han kender øens restauranter bedre end de fleste, og giver her sine bedste tips.

Kouzina Epe

Adresse: Daskalogianni 25, Chania - Kreta (kort)

”Det blandede køkken” eller direkte oversat ”et potpourri i køkkenet” er en frokostrestaurant, der holder åbent fra 12.30 til 19.30 alle dage undtagen søndag. Mange unge kokke rejste for nogle år siden til Athen, men vendte hjem igen på grund af den økonomiske krise – og åbnede restauranter på Kreta. Sådan var det med Kouzina, der ligger i en sidegade i Chania by. I begyndelsen var det mest de lokale, der kom og smagte på dagens varierende menu. Hvis man ønsker kretensisk husmandskost, er Kouzina det helt rigtige valg. Alle måltider afsluttes med yoghurt med sirup og en raki på huset.

Thalassino Ageri

Adresse: Vivilaki 35, Chania - Kreta (kort)

”Det Ægæiske Hav”. Hvis man vil have de bedste fisk og skaldyr på Kreta, skal man tage til den gamle aristokratiske bydel Chalepa i Chania by. Alt, der serveres, kommer næsten direkte fra fiskerbådene, og man kan vælge sin mad ved enten at se på menukortet eller hvad de har i gryderne i køkkenet. Det er svært at komme nærmere havet, og man risikerer næsten at få våde fødder ved højvande. Filmen ”Januar har to ansigter” med Viggo Mortensen og Kirsten Dunst blev bl.a. indspillet her.

Achilleas Neo Chora

Adresse: Palea EO Irakliou Agiou Nikolaou 103, Limnes - Kreta (kort)

Achilleas Neo Chora ligger vest for den gamle havn, og her kan du spise både fisk og kødretter af den bedste kvalitet til en god pris. Omgivelserne er enkle, men hvad gør det, når maden er fantastisk? Der er intet bedre end friterede kalamares og en ouzo på Achilleas – og det er bare forretten. Her er madens kvalitet i fokus, og det er en favoritrestaurant hos mange lokale grækere og hos mig, siger Morten Stausholm.

Salis

Adresse: Akti Enoseos 3, Chania - Kreta (kort)

Salis er en nyåbnet restaurant i den mindre kendte del af havnen i Chania by. Gå forbi den venetiaske del af havnen og lidt længere ind i den gamle del. Her ligger Salis, hvor svenskeren Afshin Molavi er medejer. Han har sammensat en imponerende menu, som spiller perfekt sammen med stedets vine. Han er nemlig også medejer af Grækenlands bedste vingård, Manousakis Winery. Deres vin Nostos er så småt ved at komme på verdenskortet og har vundet flere priser. Her mødes det gamle og nye kretensiske køkken, og det hele bindes sammen af de gode, lokale vine.

God mad på Kreta

Nykterida

Adresse: Korakies Akrotiro - Kreta (kort)

Restauranten er fra 1933, og navnet betyder flagermus. Den ligger på Akrotiri-halvøen tæt på lufthavnen, og her har du en magisk udsigt over Soudabugten og Lefka Ori-bjergene. Her lægges der især vægt på det traditionelle køkken, men restauranten har desuden skabt deres egne varianter af det græske køkken, hvor der især er fokus på det vegetariske og gode krydderurter. Når større selskaber besøger restauranten, især græske gæster, er det ikke ualmindeligt, at der bydes op til dans. Det var her, Anthony Quinn forberedte sig til rollen som Alexis Zorba i filmen ”Zorba, grækeren”. Han lærte sig sirtaki-dansens særlige trin, og det siges, at han smagte på de lokale drikkevarer for at få ekstra rytme i kroppen. Her er mange fotografier og rekvisitter fra filmen.

Therissos

Adresse: Therissos - Kreta (kort)

Det er ikke en restaurant, men en landsby, der virkelig forstår sig på mad. Therissos-kløften er 12 kilometer lang, og naturen er på samme tid rå og smuk. Selve byen er lille, og i et af de seks-syv huse boede det moderne Grækenlands fader Elefthores Venizoulous i begyndelsen af 1900-tallet. Her kan man stadig se det moderne Grækenlands første flag fra 1913. Foruden landsbyens historie er den kendt for sine fantastiske restauranter, specielt når det kommer til kød og især lam. Grillet lam, kleftiko og andre varianter er naturligvis på menukortet her.

Markos

Adresse: PEO Kissamou Chanion 3, Galatas - Kreta (kort)

En utraditionel restaurant som tidligere lå på vej op mod Pano Stalos, men som er flyttet til enden af hovedgaden i Kato Stalos. Den startede som familierestaurant, men da Manoussos, der er nevø til ejeren, er taxachauffør, var der hurtigt mange chauffører, der kom og spiste. Snart tog de gæster med, og pludselig var det en restaurant for alle. Indretningen er enkel, og her er intet menukort. Man får plads ved et bord med lidt snacks og en raki, og når der er plads i køkkenet, kommer man derud og kan vælge sin middag. Mortens klare favorit.

Sofas Taverna i ”Pano Hersonissos”

Adresse: Old Chersonissos / Hersonissos, Chersonisos - Kreta (kort)

Områdets bedste restaurant. Deres speciale er meze, lokale småretter. Det er ikke stedet at bestille hver sin store hovedret, og hvis man ikke er vant til meze kan man få hjælp til at vælge 5-6 små, lækre retter, som kan deles af to personer. Meze kommer af det arabiske ord for ”smag”, og her er smagen virkelig i fokus. Sofas ligger ved det lille torv i gamle Hersonissos, og det er både idyllisk og hyggeligt. En gang om ugen sørger restauranterne ved torvet i fællesskab for lokal musik på pladsen.

Meze

Othonas Rethymnon

Adresse: Petichaki Square, Rethymnon - Kreta (kort)

Et sikkert kort i Rethymnons gamle bydel. Her har man altid fokuseret på det kretensiske køkken, gerne med gamle opskrifter som sætter smag og sundhed i første række. Du kan bestille ”grønne retter”, som altid kommer med en underholdende præsentation fra ejeren Mr. Othonas. Han er en lille berømthed her, og han bliver ofte inviteret ind som TV-kok, hvor han taler om, hvordan den kretensiske mad gavner både humøret og helbreddet. Du kan få kylling på en del forskellige måder; eksempelvis med ouzo-sauce, jordbærsauce eller pebersauce.

Dragon’s Cave Restaurant Makrigialos

Adresse: Dragon's Way, Makrigialos - Kreta (kort)

Denne unikke restaurant ligger få kilometer fra Sunwing Marigialos Beach på vejen mod Kapsas. Den er bygget ind i klippesiden, hvilket giver stedet en særlig atmosfære. Udsigten over havet er smuk, men maden er fremragende. Som mange andre har denne restaurant satset på god meze, men her er de desuden dygtige til at tilberede lam. Det meste, der serveres, er hjemmedyrket og -lavet, eksempelvis frugt, grønt, olivenolie og det hjemmebagte brød.